Οι θέσεις μας για το κυκλοφοριακό

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία έχει επισημάνει επανειλημμένα το σοβαρό ζήτημα του κυκλοφοριακού και είχε συμφωνήσει κατά την προηγούμενη τετραετία στην εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης από τον συγκοινωνιολόγο κ. Ρέντζο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στις 10 Ιουνίου 2008, η κυκλοφοριακή μελέτη ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε την πιλοτική εφαρμογή της για ένα έτος, έτσι ώστε να διαπιστωθούν οι τυχόν αδυναμίες πριν την οριστική εφαρμογή της.συνέχεια →

Θέσεις στο Πρόγραμμα Καλλικράτης

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προωθείται από την Κυβέρνηση με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» συζητήθηκε σε τρεις συνεδριάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας, στις 18.2., 2.3. και 23.3.2010. Στην πρώτη τα μέλη ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης από τον κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη, σύμβουλο του Δημάρχου Ηρακλείου και πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΚΕ  συνέχεια →

Προτάσεις για τη νέα 4ετία

Στη νέα 4ετία θα έχομε να κάνομε με έναν άλλο, μεγαλύτερο, Δήμο Ηρακλείου : Νέα Αλικαρνασσός, Τέμενος, Παλιανή και Γοργολαΐνη συνενώνονται με το Ηράκλειο. Καλωσορίζομε τους νέους συμπολίτες και ευχόμαστε ο νέος Δήμος να λειτουργήσει επ’ ωφελεία όλων των δημοτών του. Οι νέες δημοτικές ενότητες φέρνουν μαζί τους νέα προβλήματα αλλά και νέες δυνατότητες, όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε κατά τις επιτόπιες επισκέψεις μαςσυνέχεια →

Αναγνώστες

Κοινωνική Δικτύωση

Facebook
twitter

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία, συμμετέχει αδιάλειπτα, στα δημοτικά πράγματα του Ηρακλείου από τον Ιούνιο του 1994, 16 ολόκληρα χρόνια!

Ακολουθεί κείμενο που περιγράφει τα βήματα της Η.Π. από το 1994 έως σήμερα. 


1. Η ίδρυση

Την άνοιξη του 1994  11 Ηρακλειώτες με επιστολή, στην οποία περιέγραφαν με μελανά χρώματα τα οξύτατα προβλήματα της πόλης, καλούσαν τους συμπολίτες τους να συσπειρωθούν για την αντιμετώπίση τους. Την επιστολή υπέγραφαν οι: Μανόλης Βασιλάκης, Γιώργος Γαλενιανός, Βασίλης Γεργιαννάκης, Μιχάλης Δοκουμετζίδης, Γιώργος Κατσαράκης, Μανόλης Κατσηδονιώτης, Κώστας Μαμουλάκης, Βαγγέλης Πατεράκης, Γιάννης Παπαδάκης, Δημήτρης Πετράντης και ο Θεόφιλος Τρουλλινός.

Πολλοί Ηρακλειώτες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και παρευρέθηκαν στην πρώτη συνάντηση που έγινε στις 30.5.1994. Ήδη στη δεύτερη συνάντηση, στις 15 Ιουνίου, αποφασίστηκε σε κλίμα ενθουσιασμού η ίδρυση ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης. Στην τρίτη συνάντηση, μια εβδομάδα αργότερα, η παράταξη απέκτησε Συντονιστική Επιτροπή και όνομα. Ανάμεσα σε δεκάδες ονόματα που είχαν προταθεί ψηφίστηκε αυτό που πρότεινε ένας άγνωστος τότε συμπολίτης, ο Γρηγόρης Σηφάκης:
« ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»
Έτσι γεννήθηκε, από τους δημότες και όχι, ως συνήθως, από τα κόμματα, μια δημοτική παράταξη . Παράλληλα ιδρύθηκε από νέους συμπολίτες μας το Τμήμα Νέων της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας που λειτουργεί χωρίς την κηδεμονία των ¨μεγάλων¨ και έχει δώσει κατά καιρούς εξαιρετικά δείγματα γραφής. Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Γιώργος Νάκης.
Η παράταξη από την ίδρυσή της λειτούργησε δημοκρατικά με κυρίαρχο όργανο τη Γενική Συνέλευση των μελών. Στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση γίνεται απολογισμός του έργου και προγραμματισμός δράσης για την επόμενη χρονιά καθώς και εκλογή πολυμελούς Συντονιστικής Επιτροπής, που με τη σειρά της εκλέγει ολιγομελή Γραμματεία και Πρόεδρο.


2. Οι πρώτες εκλογές

Πολλοί έσπευσαν να προβλέψουν ότι η νέα αυτή παράταξη δεν θα μπορέσει να σχηματίσει ψηφοδέλτιο αλλά, και αν τα καταφέρει, δεν θα εκλέξει ούτε ένα σύμβουλο. Όμως 400 συμπολίτες που γράφτηκαν ως μέλη μέσα σε λίγες μέρες και άλλοι 600 που υπέγραψαν την εκλογική διακήρυξη έδωσαν αυτοπεποίθηση στην παράταξη. Με πλήρες ψηφοδέλτιο από 52 υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους, που προέρχονταν απ΄ όλους τους πολιτικούς χώρους, με ένα πλούσιο σε ιδέες πρόγραμμα και έναν πρωτότυπο προεκλογικό αγώνα που διεξήγαγε με ¨κέφι και όραμα¨, η Ηράκλεια Πρωτοβουλία πήρε στις  εκλογές της 16.10.1994 το 15% των ψήφων και εξέλεξε 3 Δημοτικούς Συμβούλους: τον υποψήφιο Δήμαρχο Μανόλη Βασιλάκη, το Μιχάλη Σκουλούδη και τον Κώστα Μαμουλάκη.

Όπως δείχνει η σύγκριση των αποτελεσμάτων νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών στα εκλογικά τμήματα της πόλης του Ηρακλείου που έγιναν την ίδια μέρα, οι ψήφοι της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας προήλθαν απ΄ όλο το πολιτικό φάσμα. Είναι επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα έγκυρα ψηφοδέλτια στα εκλογικά τμήματα της πόλης ήταν αυξημένα κατά 1106 για το Δήμο έναντι της Νομαρχίας. Αυτό σημαίνει ότι 1106 συμπολίτες μας, τους οποίους δεν εξέφραζε κανένας κομματικός συνδυασμός, βρήκαν την έκφρασή τους στην Ηράκλεια Πρωτοβουλία.

3. Η πρώτη θητεία (1995-98)

Η πρώτη θητεία της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας στο Δημοτικό Συμβούλιο χαρακτηρίστηκε από εποικοδομητική αντιπολίτευση προς την υπό τον κ. Ασλάνη δημοτική αρχή. Ασκήσαμε έντονη κριτική στις επιλογές που θεωρήσαμε λανθασμένες, καταθέσαμε 97 ερωτήσεις και 46 προτάσεις για την προώθηση του δημοτικού έργου, που όμως αγνοήθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους. Τους τρεις Δημοτικούς Συμβούλους συνέδραμαν στο έργο τους η Επιτροπή Στήριξης  Δημοτικών Συμβούλων και άλλες Επιτροπές ή μεμονωμένα μέλη της παράταξης.

Στο τελευταίο έτος της θητείας ο Μιχάλης Σκουλούδης παραιτήθηκε από τη θέση του στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να διεκδικήσει την Προεδρία του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Τη θέση του κατέλαβε ο Γιώργος Γαλενιανός για μια σύντομη αλλά μαχητική θητεία.

Στη διάρκεια της 4ετίας ψηφίστηκε  ο Νόμος για τη συνένωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το πρόγραμμα «Ιωάννης Καποδίστριας». Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του προγράμματος. ΄Εκρινε ότι Νέα Αλικαρνασσός, Ηράκλειο και Γάζι έπρεπε να ενωθούν σ΄ ένα Δήμο, αφού αποτελούν ένα ενιαίο πολεοδομικό συγκρότημα. Αντιπροσωπεία της παράταξης μετέφερε την πρόταση στις δημοτικές αρχές των γειτονικών Δήμων, που όμως δεν έγινε αποδεκτή.

Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία δραστηριοποιήθηκε και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου με επισκέψεις στις συνοικίες, συναντήσεις με επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς αλλά και με πολιτιστικές δράσεις. Από αυτές ξεχωρίζει η οργάνωση από το Τμήμα Νέων επί Προεδρίας Γιάννη Πρεβεζά, μιας σειράς διαλέξεων από κορυφαίους ομιλητές με τίτλο: «Ο Μίτος της Αριάδνης – ξετυλίγοντας την ιστορία της πόλης». Οι διαλέξεις αυτές χωρίς αμφιβολία απετέλεσαν το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός του χειμώνα του 1996/1997 για την πόλη μας.

4. Οι εκλογές της  11.10.1998

 Μετά μια κατά γενική ομολογία επιτυχημένη πρώτη θητεία στο Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξη προχώρησε με αισιοδοξία στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 1998.

Στη  Γενική Συνέλευση της 1ης  Ιουλίου 1998 ο Μανόλης Βασιλάκης εκλέχθηκε ομόφωνα  και πάλι υποψήφιος δήμαρχος. Το ΔΗΚΚΙ πρώτα και ο Συνασπισμός της Αριστεράς και  της Προόδου στη συνέχεια ανακοίνωσαν ότι στηρίζουν την Ηράκλεια Πρωτοβουλία. Πολλοί δημότες δυσαρεστημένοι από τη θητεία του κ. Ασλάνη φαίνονταν να στρέφονται προς την Ηράκλεια Πρωτοβουλία. Όμως η εμφάνιση ενός ακόμα συνδυασμού με επικεφαλής τον άλλοτε Υπουργό  του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλη Παπαστεφανάκη προσέλκυσε πολλούς  δυσαρεστημένους από τη δημοτική αρχή Ασλάνη.

Επίσης η ένταξη με το πρόγραμμα «Ιωάννης Καποδίστριας» 4 πρώην Κοινοτήτων στο Δήμο Ηρακλείου, στις οποίες η Ηράκλεια Πρωτοβουλία δεν είχε μέχρι τότε δραστηριοποιηθεί, δημιούργησε τεράστιες δυσκολίες στη συγκρότηση τοπικών ψηφοδελτίων. Παρά τις δυσκολίες η παράταξη διατήρησε τις δυνάμεις της, επιτυγχάνοντας ποσοστό 13,5% και εκλέγοντας και πάλι 3 Δημοτικούς Συμβούλους: το Μανόλη Βασιλάκη, τον Κώστα Μαμουλάκη και τη Δέσποινα Σκαλοχωρίτη.

5. Η δεύτερη θητεία (1999-2002)

Και κατά τη δεύτερη θητεία της ως παράταξη της μειοψηφίας η Ηράκλεια Πρωτοβουλία άσκησε εποικοδομητική αντιπολίτευση απέναντι στη δημοτική αρχή Ασλάνη καταθέτοντας ερωτήσεις και παίρνοντας θέση σ΄ όλα τα σημαντικά θέματα. Ιδιαίτερα θετική ήταν κατά γενική ομολογία η προσφορά του Κώστα Μαμουλάκη ως Προέδρου της Επιτροπής Κυκλοφορίας. Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία συνέχισε να εκλέγει κάθε χρόνο νέα Συντονιστική Επιτροπή στη Γενική Συνέλευση των μελών της. Μετά από 6 χρόνια ο Μανόλης Βασιλάκης γνωστοποίησε την απόφασή του να παραδώσει την Προεδρία. Η Συντονιστική Επιτροπή εξέλξε το Μάιο του 2000 νέο Πρόεδρο το Γιάννη Καστρινάκη.

Σ΄ όλη τη διάρκεια της νέας θητείας η παράταξη εξακολούθησε να οργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ξεχώρισαν οι δύο κύκλοι παρουσίασης νέων ηρακλειωτών καλλιτεχνών, η συναυλία της συμφωνικής ορχήστρας της Νέας Μόσχας με σολίστ τον ηρακλειώτη πιανίστα Χάρη Σαρρή, η προβολή της ταινίας του Νίκου Κούνδουρου
« Μπάυρον» και η συζήτηση με το σκηνοθέτη, το ρεσιτάλ του Νότη Μαυρούδη, το διήμερο για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του  Γιώργου Σεφέρη, τα πρακτικά του οποίου εκδόθηκαν σε βιβλίο. Σ’ έναν καλαίσθητο τόμο εκδόθηκαν επίσης οι διαλέξεις του κύκλου «Ο Μίτος της Αριάδνης – ξετυλίγοντας την ιστορία της πόλης».

6. Οι εκλογές της   13. 10.2002

Η συζήτηση για την πορεία προς της εκλογές του Οκτωβρίου του 2002 άνοιξε με πρωτοβουλία του Προέδρου Γιάννη Καστρινάκη έγκαιρα, από τον Ιανουάριο του 2001 στη Συντονιστική Επιτροπή της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας. Έγιναν πολλές πολύωρες συνεδριάσεις. Στην πορεία η παράταξη διχάστηκε. Περίπου τα μισά μέλη ήθελαν να πάρει μέρος στις εκλογές η παράταξη και πάλι αυτόνομη με δικό της υποψήφιο Δήμαρχο, επιδιώκοντας μια κατά το δυνατόν ευρύτερη στήριξη από κόμματα και ομάδες πολιτών ενώ τα άλλα μισά μέλη επεδίωκαν τη συμμαχία με έναν όσο γίνεται πιο ισχυρό υποψήφιο Δήμαρχο, ώστε η παράταξη να βρεθεί με βεβαιότητα στην πλειοψηφία και να εφαρμόσει επιτέλους το πρόγραμμά της. Μετά από μία μακρά περίοδο  ταλαντεύσεων η Συντονιστική Επιτροπή κατέληξε στη στήριξη της υποψηφιότητας του Γιάννη Κουράκη, του υποψηφίου που είχε ήδη τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Η συνεργασία έγινε σε ισότιμη βάση: Το ψηφοδέλτιο είχε τον τίτλο «Ηράκλειο Πρωτεύουσα  Πόλη – Ηράκλεια Πρωτοβουλία» ενώ  ήταν καθοριστική η συμβολή της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας στη διαμόρφωση του κοινού προγράμματος.

Η παράταξη συμμετείχε με 7 υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους στο κοινό ψηφοδέλτιο, τους κ.κ. Παναγιώτη Αναστασάκο, Κώστα Βαρβεράκη, Μανόλη Βασιλάκη, Γιάννη Καστρινάκη, Γιώργο Κατσαράκη, Κώστα Μαμουλάκη και Δέσποινα Σκαλοχωρίτη.

Το κοινό ψηφοδέλτιο πήρε τη σχετική πλειοψηφία στον πρώτο γύρο και την απόλυτη στο δεύτερο, εκλέγοντας Δήμαρχο τον κ. Γιάννη Κουράκη και 25  Δημοτικούς Συμβούλους. Από αυτούς δύο προέρχονταν από την Ηράκλεια Πρωτοβουλία, οι Μανόλης Βασιλάκης και Κώστας Μαμουλάκης. Η παράταξη είχε την ικανοποίηση να συμμετέχει στο συνδυασμό που κέρδισε, είδε όμως την εκπροσώπησή της στο Δημοτικό Συμβούλιο να μειώνεται, γεγονός που αποδίδεται στις εσωτερικές διαφωνίες για την κάθοδο στις εκλογές και στην ανεπάρκεια  του χρόνου για την ενημέρωση των μελών για το σκεπτικό της τελικής απόφασης. 

7. Η πρώτη θητεία στη συμπολίτευση (2003 – 2006)

Μετά από δύο τετραετίες στη μειοψηφία μια νέα, γόνιμη περίοδος άρχισε για την Ηράκλεια Πρωτοβουλία με τη συμμετοχή της στη δημοτική Αρχή. Σήμερα, λίγο πριν τη λήξη της θητείας του ο δήμαρχος Γιάννης Κουράκης κρίνεται εξαιρετικά επιτυχημένος, αναγνωρίζεται όμως και η συμβολή των συνεργατών του και ιδιαίτερα της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας στην παραγωγή του δημοτικού έργου.

Εκτός από τους δύο Δημοτικούς Συμβούλους πολλά μέλη της παράταξης στελέχωσαν δημοτικές Επιτροπές, άλλοι συμμετείχαν στο επιτελείο του Δημάρχου ή στα Διοικητικά Συμβούλια των Δημοτικών Επιχειρήσεων ή έγιναν Πρόεδροι ή μέλη Σχολικών Επιτροπών.

Στο διάστημα της   4 ετίας η Ηράκλεια Πρωτοβουλία εξακολούθησε να πραγματοποιεί κάθε χρόνο  Γενική Συνέλευση των μελών και εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής και Προέδρου. Μετά την απόφαση του Γιάννη Καστρινάκη να μην είναι ξανά υποψήφιος, η Συντονιστική Επιτροπή εξέλεξε στις 4.3.2003 Πρόεδρο το Γιάννη Πρεβεζά και στις 15.2.2005 το Γιώργο Χυντηράκη.

Έπεται η συνέχεια...

Συνέχεια»

Ηράκλεια Πρωτοβουλία, από το 1994...

Ηράκλεια Πρωτοβουλία, από το 1994...Ελεύθεροι άνθρωποι, ελεύθερες ιδέες!

Αναζήτηση

Newsletter


Γράψε το e-mail σου:

Για κάθε νέο άρθρο, θα ενημερώνεσαι άμεσα στο e-mail σου!

Δημοφιλή Άρθρα